Automaty pakujące do produktów sypkich
Wszechstronne możliwości pakowania różnych towarów spożywczych umożliwiają automaty do produktów sypkich, będące najczęściej tworzonymi maszynami w naszym zakładzie. Są to dozowniki taśmowe oraz wagowe naważ arki i inne urządzenia, które można wykorzystywać do różnych rodzajów żywności, w tym przede wszystkim umożliwiają one pakowanie cukru, makaronu czy herbaty, ale również tworzenie zróżnicowanych opakowań, które będą odpowiadały potrzebom klientów pod względem pojemności, kształtu, a także projektu graficznego własnej marki.
Rodzaje opakowań
W asortymencie naszej firmy znajdują się zarówno w pełni automatyczne maszyny, jak i półautomat do pakowania z opcją obsługi ręcznej. Dzięki nim można tworzyć produkty standardowej lub dużej wielkości, wykonane przede wszystkim z tworzywa sztucznego. Z kolei kartoniarka pionowa jest przeznaczona do szybkiego tworzenia opakowań do ryżu czy kaszy.
Bardzo precyzyjne w działaniu są z kolei dozowniki wagowe oraz taśmowe, pozwalające dokładnie wymierzyć pożądaną wielkość. Naważarka wielogłowicowa odznacza się uniwersalnością, co pozwala na wykorzystywanie w przypadku produktów zamrożonych.
W ofercie naszej firmy znajdują się następujące automaty pakujące do produktów sypkich
Wyposażony w napęd kombinowany (pneumatyczno-mechaniczny) efektywnie wykonuje zadania formowania, napełniania, uszczelniania i cięcia torebek oraz precyzyjnie odmierza wagę umieszczanych w nich towarów.
Umożliwia załadunek artykułów sypkich (po ich dokładnym odmierzeniu) do dużych worków. Instalując dodatkowy osprzęt do formowania i zmiany rozmiaru woreczka zwiększa się uniwersalność tego urządzenia.
Równomiernie dozując produkty z dobrą sypkością w niewielkie rurki z 3 szwami zapewnia wysokohermetyczne przechowywanie. Doskonale sprawdza się w przemyśle gastronomicznym umożliwiając ciągły cykl fasowania.
Dzięki dozownikowi wagowemu gwarantuje dokładne odmierzenie ilości artykułów oraz pozwala na ręczne dopasowanie i odcięcie folii polimerowej w celu zakończenia procesu fasowania.
Zapewnia odpowiednie uszczelnienie i trwałe formowanie boków pojemników, co daje dużą wydajność wypełnienia i gwarantuje wysoką jakość przechowywanych w nich produktów.
Służy odmierzeniu optymalnej wagi produktów o sypkiej konsystencji oraz umożliwia szczelne zamknięcie saszetek wraz z naniesieniem daty produkcji. W trakcie procesu możliwe jest ręczne wprowadzanie dodatków.
Gwarantuje zmechanizowany i kompleksowy proces wypełniania przygotowanych toreb papierowych według wagi. Torebki z cukrem zostają w trakcie procesu docięte, zaklejone i zdeponowane w celu przechowania.
Rozbudowany dozownik wagowy zapewnia jednoczesne precyzyjne rozważenie produktów w kilku zasobnikach. Doskonale nadaje się nie tylko np. do słodyczy, ale i mrożonych artykułów.
Przyczynia się do automatyzacji pracy i masowego fasowania artykułów (możliwość umieszczenia 4 woreczków w 1 kartonie). Dzięki możliwości połączenia z innymi urządzeniami (np. do foliowania) stanowi niezbędną część linii produkcyjnej.
Posiada wbudowaną wagę elektroniczną, która zapewnia równe porcjonowanie. Dzięki opcji obsługi ręcznej można na bieżąco kontrolować ilość towaru i dostosowywać ją do wybranych pojemników.
Wagowo-taśmowy mechanizm dokładnie dozuje ilość produktów, a swoją pracę kontynuuje dopiero po podstawieniu nowego pojemnika. Dzięki płynnej i bezawaryjnej procedurze umożliwia efektywne wypełnianie dużych opakowań.